• START DATE:Apr 5th, 2021
  • END DATE:Apr 16th, 2021
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:Blender Gallery

Share this post

THE TOTEMIC OTHER

Oδοιπορικό 'Ανοιξης 2021

Από το 2019 ξεκινάει η ενασχόληση του εικαστικού Κωνσταντίνου Μπερδέκλη με τη γραφή - τη γραφή ως ίχνος σε μια επιφάνεια, ίχνος μιας αίσθησης, ως στοιχείο που οδηγεί σε μια ανάμνηση, ως ερμηνεία όσων υπονοούνται. Με μολύβι και κιμωλία αποτυπώνει σε χαρτί σχέδια που μπορεί να δει κανείς ως μια αφαιρετική εκδοχή σπουδών αναγεννησιακών ζωγράφων όπως ο Μιχαήλ Άγγελος. Τη περίοδο του πρώτου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, τα σχέδια αυτά οδηγούν στη δημιουργία δέκα μεγάλων έργων τα οποία δουλεύονται διαδοχικά, ως ένα ενιαίο έργο.

Έγκλειστος και κυνηγημένος, σύγχρονος άνθρωπος των σπηλαίων, ο Κωνσταντίνος Μπερδέκλης ζωγραφίζει με το θεμελιακό υλικό κάρβουνο πάνω σε απροετοίμαστο κάμποτο, εστιάζοντας στα κενά, ενώνοντας τα σημεία και σαρώνοντας τα τοπία της μνήμης. Δημιουργεί διαδρομές, όπως το μυαλό, ακολουθώντας και καταγράφοντας τα ίχνη όσων παρατηρεί. Τελικώς, κατασκευάζει τελάρα τα οποία ενωμένα μετράνε κάτι λιγότερο από 15 μέτρα αφαιρετικών συνθέσεων – αισθήσεων που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ολοκληρωθεί. Μένει να τις δει ενωμένες από απόσταση, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο στο "σπήλαιο"-ατελιέ του. Έτσι γεννιέται η ιδέα για ένα οδοιπορικό 11 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων τα έργα θα μεταφερθούν από το εργαστήριο του καλλιτέχνη στο χώρο της The Blender Gallery, για να βρουν την πραγματική μορφή τους ως ένα ολοκληρωμένο έργο - μυθικό ον, το ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α, όπως το ονομάζει ο καλλιτέχνης.   

Aπό τις 5 μέχρι και 16 Απριλίου, Η The Blender Gallery θα μετατραπεί σε έναν χώρο λατρείας, ένα τέμενος όπου το ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α, στημένο σαν ένα οριζόντιο τοτέμ τελάρων, θα καταλάβει το κέντρο του εκθεσιακού χώρου, μακριά από τους τοίχους, φωτισμένο από πίσω. Ιεροτελεστία στο «τέμενος» - γκαλερί θα αποτελέσει το ίδιο το στήσιμο αυτής της αντί-έκθεσης, η ολοκλήρωση ή πιθανή παρέμβαση στο έργο από τον καλλιτέχνη, αλλά και η συνομιλία του installation αυτού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στον χώρο με με τη τέχνη των εικαστικών Άννας Χαρακτινού και Βασίλη Μπότουλα. Η πρόσκληση για παρουσία της Άννας Xαρακτινού, καθρεφτίζει μια προσπάθεια εξάγνισης του αρχέγονου φυλετικού διαχωρισμού και δημιουργίας ενός ακέραιου όντος με θηλυκή και αρσενική πλευρά. Η πρόσκληση συμμετοχής προς τον Βασίλη Μπότουλα από την άλλη προκύπτει από τελετουργικότητα που φαίνεται να ενέχει η εμμονική του γραφή, το επαναλαμβανόμενο αποτύπωμα στο χαρτί που όντας σε μικροκλίμακα βρίσκεται στον αντίποδα της δουλειάς του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη.  

Το οδοιπορικό έχει πολλές αποχρώσεις και ανοιχτό τέλος, καταγράφεται και αναθεωρείται διαρκώς, με τα κείμενα της Δήμητρας Καραχοτζίτη και τη ποίηση και ζωγραφιές του Ιάσων Αλύ, τα ενδύματα της Θωμαΐδος Κοπανιά, να συνδέονται με και να συνοδεύουν τη δουλειά του εικαστικού καλλιτεχνη Κωνσταντίνου Μπερδέκλη. Η δράση μιμείται την απόπειρα σκιαγράφησης της ρευστότητας των συνειρμών στον καμβά, από την πλευρά του καλλιτέχνη. Η μίμηση και εδώ αποτελεί το μέσο κατάκτησης άρα και κατανόησης του «άλλου», του έτερου. 


Πρόκειται για μια πειραματική, πολύπλευρη και δυναμική δράση, ανοιχτή σε οποιαδήποτε αντίδραση, η οποία θα επικοινωνηθεί  διαδικτυακώς στο ευρύτερο κοινό την Άνοιξη του 2021 στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της The Blender Gallery, αλλά και όλων των συντελεστών. 

Ημέρα 9η: H εικονική περιήγηση της έκθεσης, δείτε το βίντεο εδώ.

Hμέρα 7η: Πρόβα για μουσικό περίπατο με Ιάσων Άλυ, δείτε το βίντεο εδώ.

Ημέρα 6η: Η έκθεση παίρνει την τελική της μορφή, δείτε το βίντεο εδώ.

Ημέρα 4η: Μέσα στην αγκαλιά του ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ Α,  δείτε το βίντεο εδώ.

Ημέρα 3η: H γνωριμία με το Θηλυκό "άλλο" , δείτε το βίντεο εδώ.

Ημέρα 2η: Έξω απο τη "σπηλιά" πια, στήνουμε το ΑΡΧΕΤΥΠΟ Α , δείτε το βίντεο εδώ.

Ημέρα 1η: Aπό τη σπηλιά στο χώρο λατρείας - γκαλερί , δείτε το βίντεο εδώ.


ΣΥΝΤEΛΕΣΤΕΣ

Προσκεκλημένη εικαστικός: Άννα Χαρακτινού  

Προσκεκλημένος εικαστικός: Βασίλης Μπότουλας

Iστορίες Ιάσων Άλυ - Ζωγραφιές ο μικρός Σωτήρης  

Σχεδιασμός ενδυμάτος - τοτέμ: Θωμαΐς Κοπανιά 

Ενσαρκώτρια ενδύματος - τοτέμ: Δρένια Ιασωνίδου

Κείμενα συνοδευτικά του ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ Α: Δήμητρα Καραχοτζίτη 

To Oδοιπορικό των έργων καταγράφουν φωτογραφικά ο Κίμωνας ‘Αλυ, ο Χαράλαμπος Βλαχοδήμος και ο Κοσμάς Κόκκαρης.

Επιμέλεια και συντονισμός δράσης: Λεώνη Γαβρία

Συμμετοχή στην οργάνωση: Mαργαρίτα Καταγά 

Μουσική:Τhe Kika Project (Γιάννης Ηλιόπουλος, Χρήστος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Μπερδέκλης).

(Κείμενο Νο 10 της Δήμητρα Καραχοτζίτη, μέλος της ομάδας The Totemic Other). 

Communication Sponsors: Athens Voice, Insider, Art22, Kroma

Επόμενο

Other Exhibitions

THE TWISTED ODYSSEY, LONDON

ITHACA RETURNED

45 x 45 | THE STREET ART GROUP SHOW

I SHALL BE YOUR EVE

THE BLENDER GALLERY & VARVARA ROZA GALLERIES Hμέρα έναρξης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Για περιήγηση στην έκθεση, πατήστε εδώ I SHALL BE YOUR EVE Ερμίνα Αβραμίδου Χαρούλα ...