Σημείωμα του Φίλιππου Τσιάρα για την Επιστρεφόμενη Ιθάκη

Όμηρος, Οδυσσέας, Καβάφης

Η Σύγχρονη Ελλάδα, η Ευρώπη και οι Κύκλωπες

Αν πιστεύετε στη σημασία του υπέροχου Ομηρικού έπους, την Οδύσσεια, τότε πρέπει να το αντιλαμβάνεστε ως την τέλεια μεταφορά του ταξιδιού της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως είπε και ο Καζαντζάκης αν όχι στην Ελλάδα, τότε που αλλού «είναι τόσο εύκολο να περάσεις απ' την πραγματικότητα στο όνειρο». Tο όνειρο και η δόξα, αυτό που ήταν η Ελλάδα, «φλέγεται» για ακόμα μια φορά.
Αυτή η φωτιά, δεν είναι σαν τις χρυσές φλόγες των Τρωικών πολέμων αλλά είναι από τις οικονομικές πιέσεις των «Τροϊκανών πολέμων».
Ο Οδυσσέας θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα έχοντας κατατροπώσει τους Κύκλωπες και έχοντας διεκδικήσει το βασίλειό του . Έτσι και η Ελλάδα, θα παραμείνει στην Ευρώπη, σημαδεμένη από την μάχη μα έτοιμη να ανοικοδομήσει.

Σε αυτούς τους καιρούς των ατελείωτων εκλογών, η Μπλέντερ γκάλερι, αποφάσισε να φιλοξενήσει μια έκθεση από σύγχρονους φωτογράφους, η δουλειά των οποίων, ερμηνεύει το Ομηρικό ιδεώδες της επιστροφής στην πατρίδα- την τελικής επιστροφής που είναι γεμάτη γνώση από όλες τις βάναυσες δοκιμασίες όπως αυτές που η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη αλήθεια, καμία καλύτερη μεταφορά από την ίδια την «Ιθάκη», όπου όλοι θα επιστρέψουμε, ως Έλληνες.

«Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν».

Φίλιπ Τσιάρας
Επιμελητής
Επιστρεφόμενη Ιθάκη