
XOUTH festival
Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, οι διακρίσεις και οι ανισότητες που αναδείχθηκαν φαίνεται να επέφεραν ένα νέο τραύμα στο σώμα της κοινωνικής συνοχής. Στις ήδη υπάρχουσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έρχονται να προστεθούν καινοφανείς διακρίσεις και ανισότητες, καθώς και χώρος για περιθωριοποίηση κάθε είδους. Ο Άλλος, σε κάθε προοπτική, σχεδόν φαντάζει ένα τέρας.
Κάτω από την απόδοση επικίνδυνων, αποκρουστικών, αποτροπιαστικών, ακατανόητων και γκροτέσκων ιδιοτήτων στο ανοίκειο, που δεν είναι παρά μία ανάδυση του απολύτως οικείου της ανθρώπινης κατάστασης σε κάθε πιθανή εκδοχή της, κρύβεται η ανάγκη μετουσίωσης του Άλλου από υποκείμενο σε αντικείμενο, με την παρελκόμενη έκλυση αισθήματος ανωτερότητας.
Καθώς οι Τέχνες είναι συχνά το πεδίο απρόσκοπτης έκφρασης της διαφορετικότητας, ο πολιτιστικός οργανισμός ARTENS υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει ένα πενθήμερο Φεστιβάλ στις 18-22 Δεκεμβρίου 2019, με τον τίτλο ΞΟΥΘ Festival που εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου – Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος (1848). Ο Πίθηκος Ξουθ ξεκινά ως ο απόλυτα δυτικός άνθρωπος, καθώς είναι ο γνωστός περιηγητής Μπαρτόλντυ, “ο πικρός των Ελλήνων κατήγορος”. Η οικονομική εξαθλίωσή του τον φέρνει κοντύτερα και στην ηθική εξαθλίωση, μέχρι που διαπράττει τον φόνο του ευεργέτη του. ‘Έκτοτε, χάνει τη μιλιά του και, μετά από απίστευτα ταξίδια, ζει σε έναν ερημότοπο και αναμετράται καθημερινά με τις δυνάμεις της φύσης, οι οποίες αλλάζουν την ανθρώπινη μορφή του σε σημείο που να ομοιάζει τόσο με πίθηκο, ώστε να πωλείται ως πίθηκος από τους κυνηγούς που τον συνέλαβαν. Ο Μπαρτόλντυ μέσα σε 7 χρόνια έχει γίνει ο Άλλος, ούτε καν αγροίκος, πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά, στα μάτια των άλλων, ένα ζώο, ένας πίθηκος αυξημένης ευφυίας, ικανός για τον ρόλο του υπηρέτη υπερφίαλων νεανίων της εποχής. Ο Ξουθ γίνεται ένα έμβλημα για τη δυνητική μετάπτωση του ανθρώπου από την κατάσταση του υποκειμένου στην κατάσταση του αντικειμένου που καθημερινά επιτελούμε προβάλλοντας τελικά σε αυτούς που επιθυμούμε μια άλλη εικόνα του εαυτού μας, που έχουμε ανασύρει, αφού έχουμε συλλογικά πρώτα απωθήσει. Για κάθε ανισότητα και διάκριση, εξατομικευμένη ή που αφορά πληθυσμιακή ομάδα.
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει δράσεις και έργα εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video art), πολυμεσικά (multimedia), έργα-παιχνίδια (gaming), έργα εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), performances, και soundscapes που εμπνέονται από τον Πίθηκο Ξουθ ειδικότερα, αλλά ενδέχεται να συνομιλούν με τη ζωοποίηση σε επίπεδο συμβολικό, ενδεικτικό ή αλληγορικό. Το “ΞΟΥΘ festival” θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρους παράλληλα. Σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας Βουκουρεστίου 33 το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή, και ακριβώς απέναντι στον χώρο που είναι η έδρα του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS Βουκουρεστίου 40, ένα χαρακτηριστικό διατηρητέο μεσοπολεμικό κτίριο του 1934.
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00
Διάρκεια Festival: 18/12- 22/12
Παραγωγή: ARTENS Συντονισμός Παραγωγής: Στέλιος Μήτσος / Χρύσα Λαστίκη Επιμέλεια Festival: Έλενα Τιμπλαλέξη, Κατερίνα Σωτηρίου (Καλλιτεχνική Σύμπραξη Magenta) Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner of ARTENS Βουκουρεστίου 40, Αθήνα 1ος Όροφος
info@artens.gr www.artens.gr
T: 210 33 17 312
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner T: 210 33 17 312 Μ: 6944 166 246 Ε: info@artens.gr