Πορτραίτα της Ρουάντα

Η The Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ζήκου, με τίτλο “Portraits from Rwanda”.

Πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο φιλανθρωπικού χαρακτήρα, το οποίο πραγματοποιείται με στόχο την υποστήριξη του έργου της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid. Τα εγκαίνια της έκθεσης “Portraits from Rwanda” θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 20.00. Η θεματική των φωτογραφιών του Νίκου Ζήκου αποτελείται κατά κύριο λόγο από ασπρόμαυρα πορτρέτα νεαρών μελών της τοπικής κοινότητας του χωριού Muvungu, άλλοτε μαρτυρώντας τις δύσκολες συνθήκες ζωής τους, και άλλοτε απεικονίζοντας συγκινητικά στιγμιότυπα εύθραυστης παιδικής ανεμελιάς. Οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες προς τους επισκέπτες της έκθεσης αντί δωρεάς προς την ΑctionAid. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανέγερση μιας αίθουσας δημοτικού σχολείου στο χωρίο Muvungu της Ρουάντας, το οποίο επισκέφτηκε ο φωτογράφος, στο πλαίσιο ενός από τα ταξίδια αλληλεγγύης που διοργανώνει η ActionAid. Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία, με τη βοήθεια των συντελεστών και επισκεπτών της έκθεσης, θα προσφέρει στα παιδιά του Muvungu τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον!

Εκπρόσωποι της ActionAid, όπως επίσης και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων στη The Blender Gallery για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες σε σχέση με την έκθεση και τις δράσεις της οργάνωσης γενικότερα.

Λίγα λόγια για ActionAid και τα ταξίδια αλληλεγγύης: H ActionAid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που από το 1972 δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας και της αδικίας σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2010 διοργανώνει «ταξίδια αλληλεγγύης» με σκοπό την ολοκλήρωση κάποιου έργου στην κοινότητα που λαμβάνει χώρα το ταξίδι καθώς και την εκδήλωση της έμπρακτης αλληλεγγύης σε ανθρώπους που έτυχε να γεννηθούν στα πιο φτωχά και περιθωριοποιημένα μέρη του πλανήτη μας. Το ταξίδι αλληλεγγύης στο χωριό Muvungu, στη Ρουάντα, έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου 2018. 47 Έλληνες και Κύπριοι εθελοντές, προσωπικό και συνεργάτες, ταξίδεψαν με σκοπό να χτίσουν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, χώρους υγιεινής. Το σχολείο εξυπηρετεί περισσότερους από 600 μαθητές, πολλοί από τους οποίους περπατούν χιλιόμετρα καθημερινά για να πηγαίνουν στα μαθήματά τους. Οι αίθουσες του σχολείου που είναι φτιαγμένες από κορμούς δέντρων και λάσπη, είναι πλέον σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μία εξ αυτών τον Απρίλιο κατέρρευσε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Τα παιδιά ήταν τυχερά, δεν ήταν εκεί.